Hvem skal egentlig betale for renovation, når du bor til leje? Er det ejer eller lejer, som står med udgiften?
Artiklen er skrevet med hjælp fra home ejendomsmæglerne i Glostrup.
Alle husstande producerer affald, og vi opfatter det som en selvfølge, at vi kan komme af med det. Uanset, hvor du bor, er det kommunens opgave at sørge for, at affaldet ikke hober sig op.
Men det er ikke gratis.
Hvem betaler for renovationen?
Egentlig er det ganske enkelt. Den der smider skraldet ud, betaler for, at det bliver hentet af skraldebilen. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan ejeren opkræver udgiften til renovation fra dig. Mange lejere har oplevet at få en lejekontrakt, hvor der står en række ting, som opkræves ud over huslejen. Det kan f.eks. være:
- Varme
- Vand
- El
- Gas
- Internet
- Kabel-TV
- Kloak
- Renovation
Men netop renovation må ikke opkræves ved siden af huslejen.
Hvordan betaler du for renovation?
Det betyder, at ejer skal sørge for at indregne udgiften til renovation i selve din husleje. Det skyldes, at der skal være hjemmel i lejeloven, hvis han skal opkræve noget ud over selve huslejen. Og sådan en hjemmel er der ikke i lejeloven, når det handler om affald.
Hvad hvis renovationsafgiften stiger?
Hvis ejers udgift til renovation stiger, må han ifølge §50 og §51 i lejeloven forhøje din husleje, så hele hans udgift bliver dækket ind.
Der findes særlige regler for, hvordan huslejeforhøjelsen skal fordeles blandt de forskellige lejere, hvis du bor i en ejendom med flere lejemål.
Ejeren skal give tre måneders varsel, før huslejen må stige. Huslejestigningen må tidligst træde i kraft på det tidspunkt, hvor ejeren har den ekstra udgift. Når han får udgiften. har han fem måneder til hæve huslejen – og det må han så gøre med tilbagevirkende kraft.
Vil du ikke betale?
Hvis du ikke vil betale den højere husleje, har du mulighed for at gøre indsigelse. Det skal du gøre senest seks uger efter, at du har modtaget kravet om højere husleje.
Hvis du og ejeren ikke kan blive enige, er det huslejenævnet, som afgør, hvem af jer der har ret. Ejeren har seks uger til at indbringe sagen for huslejenævnet – ellers bortfalder forhøjelsen af huslejen.
Har din udlejer opkrævet renovation særskilt?
Hvis du har været ude for, at din udlejer har opkrævet udgiften til renovation særskilt fra selve huslejen, er du blevet behandlet forkert. Hvis det er sket for dig, har du ret til at kræve at få de penge tilbage, som du har betalt i renovationsafgift.
Hvad hvis prisen falder igen?
Hvis renovationsafgiften falder igen, har din udlejer pligt til at lade huslejen falde tilsvarende. Han må altså ikke blot lade lejen stige, når renovationsafgiften stiger, for så at fastholde den, når prisen falder igen.
Så i bund og grund er det altså dig selv, som betaler for at slippe af med dit eget skidt og skrald. Men du betaler det over huslejen.