Uopsigelig lejekontrakt - Se alt du bør vide (2020)

Senest opdateret d. 16. august 2020

Hovedparten af kontrakter mellem lejer og udlejer er opsigelige. Med dem står det lejer frit for på et hvilket som helst tidspunkt at opsige lejemålet og fraflytte boligen. 

Med de uopsigelige kontrakter forholder det sig anderledes. Her kan lejer være forhindret i at kunne opsige lejemålet i en vis periode. 

Er du i tvivl om, hvad de uopsigelige kontrakter betyder, og hvilken betydning det får for din boligsituation, kan du læse med videre og blive afklaret. 

Hver betyder en uopsigelig lejekontrakt?

Når en kontrakt mellem lejer og udlejer er uopsigelig, betyder det i praksis, at lejer er afskåret fra at kunne opsige lejemålet i en vis periode. Det vil altid stå anført i lejekontrakten, om dette er tilfældet. 

Det kan f.eks. være i de første 12 måneder af lejeperioden, hvor lejer er ’bundet’ økonomisk til den pågældende bolig. Er der tale om et tidsbestemt lejemål, vil kontrakten automatisk bortfalde efter de 12 måneder. 

Aftales det at fortsætte lejemålet efter de 12 måneder uden nogen tidsbegrænsning, vil lejer være omfattet af de normale regler for opsigelse, som findes i Lejeloven. 

Det er vigtigt for dig som lejer at vide, at tidsperioden omkring uopsigeligheden altid skal være rimelig. Hvis du finder en vis periode urimelig, kan du gøre indsigelse mod dette. Husk altid at tjekke din lejekontrakt godt og grundigt igennem, før du skriver under på den. 

Er jeg bundet for evigt af en uopsigelig lejekontrakt?

Når du skriver under på en lejekontrakt med en uopsigelige periode, vil der altid stå angivet præcist, hvornår uopsigeligheden stopper. 

Herefter kan 2 tilfælde være mulige:

  • Lejemålet fortsætter, og du falder ind under de normale regler omkring opsigelse i Lejeloven
  • Lejemålet ophører, og du skal fraflytte din bolig

Det er ikke muligt for en udlejer at kræve lange eller uendelige perioder, hvor du ikke kan opsige lejemålet. Det vil typisk være en periode på maksimum 12 måneder, du kan være bundet af. Har du planer om at blive boende i dit lejemål igennem flere år, vil det som udgangspunkt ikke have praktisk betydning for dig at være afskåret fra at kunne opsige boligen indenfor den afgrænsede periode. 

Dog skal du være opmærksom på, at der udarbejdes en opsigelig (og almindelig) lejekontrakt efter periodens udløb. 

Selvom du befinder dig i den uopsigelige periode, er der forhold, som kan få lejemålet bragt til ophør.

Misligholder du eller udlejer lejekontrakten, kan det gøre, at lejemålet ophøres i den uopsigelige periode. Det kan f.eks. være fordi, at din udlejer ikke varetager det vedligehold, som ellers står beskrevet i kontrakten. Eller at du som lejer ikke betaler din husleje. 

Hvorfor laves der uopsigelige lejekontrakter?

Der kan være forskellige årsager til, at udlejere vælger at gøre deres kontrakter uopsigelige i en vis periode. Det vil typisk være i forbindelse med nybyggeri, hvor det er ønsket fra udlejers side at være sikker på at kunne betale for udgifterne til ejendommen. Uopsigeligheden betyder, at udlejer er sikker på at have indtjening til betaling for at få boligen opført. 

Hvornår kan jeg opsige mit lejemål med en uopsigelig lejekontrakt?

Det virker nærliggende at antage, at det er muligt at komme ud af dit lejemål, når uopsigelighedsperioden er overstået. Sådan er det ikke i praksis. 

Når den uopsigelige periode er slut, vil du falde ind under de almindelige opsigelsesregler i Lejeloven. Det betyder, at du kan opsige dit lejemål efter 3 måneder. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at de 3 måneder starter fra den kommende måned. Du skal således vente yderligere 4 måneder, før du kan flytte fra din lejebolig. 

Samlet set vil det betyde, at skriver du under på en kontrakt med uopsigelighed i 12 måneder, vil du i virkeligheden være bundet i 16 måneder. Dette kan være værdifuldt for dig at have i mente, når du overvejer, om lejemålet er det rette for dig at binde dig på. 

Er en uopsigelig lejekontrakt godt eller dårligt som lejer?

Det er en individuel vurdering, om det er godt eller dårligt at skrive under på en uopsigelig lejekontrakt. I de tilfælde hvor du planlægger at blive boende i lejemålet i flere år, vil det have mindre betydning. 

Står du derimod i en mere usikker situation i livet, hvor du er i tvivl om, hvad den nærmeste fremtid kommer til at bringe, kræver det flere overvejelser. 

Det kan være en stor hjælp for dig, at du snakker din boligsituation imellem med andre, du har tillid til. De kan hjælpe dig med at blive afklaret om, hvorvidt det er en god idé for dig at binde dig økonomisk til et lejemål i knap 1,5 år frem. 

Må jeg udleje mit lejemål med en uopsigelig lejekontrakt?

Det kan være en frustrerende situation at være forpligtet af at skulle betale husleje til et lejemål, når du ønsker at flytte et andet sted hen. Du har mulighed for at udleve dine ønsker og drømme, selvom du har en uopsigelig lejekontrakt og er økonomisk forpligtet af at skulle betale husleje i en tidsbegrænset periode til din udlejer. 

Dette kan ske ved, at du fremlejer dit lejemål. Dette er tilladt i henhold til Lejelovens §70. Her beskrives det, at du må udleje din lejebolig i op til 2 år. 

Dette kan få stor betydning i de tilfælde, hvor du har fået job i en anden by og er nødt til at flytte. Det kan hjælpe på dine udgifter, at du ikke skal betale husleje til 2 forskellige boliger, når du finder en lejer til din første bolig.

Det er muligt for din udlejer at modsætte sig udlejningen. 

Dette kan være begrundet i følgende forhold:

  • Der er mindre end 13 lejemål i den pågældende ejendom 
  • Antallet af beboere er højere end antallet af beboelsesrum 
  • Udlejer har en saglig og rimelig grund til at modsætte sig udlejningen 

Når du fremlejer din bolig med en uopsigelig lejekontrakt, vil du selv blive udlejer. Din lejer vil være omfattet af samtlige regler, betingelser og vilkår, som findes i den uopsigelige lejekontrakt.

Det kan være en hjælp for alle parter, at der udarbejdes en lejekontrakt mellem dig og din nye lejer. Skulle der opstå tvivl på et senere tidspunkt, kan en kontrakt blive det afgørende dokument imellem jer. 


 

Søger du bolig? Søg blandt 3.931 ledige lejeboliger i hele Danmark
Søg lejebolig her